Groene Schoolpleinen

Werk je op een school in het basis- of in het voortgezet onderwijs en wil je van het schoolplein een groen schoolplein maken? Dan helpt De Groenmakers je op weg.

Een bekend beeld op de Nederlandse schoolpleinen is een kaal plein, met grijze tegels en hier en daar een afgebladderd klimrek. Het contrast met blije, spelende kinderen is groot. Bij De Groenmakers vinden we dit zonde. Schoolpleinen zijn ideale locaties om meer groen te introduceren.

Wat is een "Groen Schoolplein"?

"Een plein waar met natuurlijk elementen als bosjes, bomen, planten, bloemen, struiken of takken een speelomgeving gecreëerd is waar kinderen worden uitgedaagd te spelen in en met deze natuurlijke elementen."

Veel voordelen

,,Vier duidelijke resultaten kwamen naar voren in onze studie.

Allereerst een verbetering van concentratie na de pauze. We onderzochten voor en na de pauze in hoeverre een kind zich kan concentreren op een taak. Daaruit bleek dat kinderen die op een groen plein spelen zich iets beter kunnen concentreren na de pauze dan wanneer ze pauze houden op een betegeld plein. Kinderen vinden een groen plein natuurlijker en aantrekkelijker. Ze geven het ook een hoger cijfer dan een grijs plein.

Daarnaast onderzochten we met beweegmeters en video observaties hoe kinderen spelen op het plein. Daaruit blijkt dat vergroening van een schoolplein bij meisjes iets meer beweeggedrag stimuleert. We zagen veel het wel bekende beeld van een groepje meisjes dat op een betegeld plein staat te kletsen of kijken naar de jongens die aan het voetballen zijn of kletsen. Op het groene schoolplein zagen we dat meisjes meer aan het spelen zijn.

We zagen ook meer gevarieerd speelgedrag, en een kleine toename in exploratief en constructief gedrag. Kinderen gaan meer op onderzoek uit. Ze liggen op hun buik samen naar een slak te kijken. Ze gaan iets bouwen of creëren.

Tot slot zeggen met name jongere kinderen na vergroening meer steun te ervaren in vriendschappen. Ze antwoorden vaker bevestigend op de vraag: Kun je je vriendjes en vriendinnetjes vertrouwen? Dat zegt iets over sociale steun in vriendschappen. Die wordt gestimuleerd door een groen schoolplein.''

Bron

AchterhoekBIZ magazine maart

De eerste editie van het AchterhoekBIZ magazine van 2021 is uit!
Download de nieuwste editie via de website van Buro Achterhoek.

Gratis bloemenmengsel voor Blije Bijen

Kan uw (bedrijfs)tuin wel wat kleur gebruiken?

De Groenmakers stelt voor haar zakelijke klanten en overige geïnteresseerden in ons verzorgingsgebied gratis een zakje bloemenmengsel beschikbaar.

Wist u dat

we meer dan 20.000 bomen snoeien per jaar?

De Groenmakers maakt gebruik van Cookies

Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen.

OK